Wie kijkt er niet uit naar een vakantie op zijn tijd? De componist van Holiday!, Peter Kil, wel! Daarom leek het hem een leuk idee om het feestelijke en plezierige van een vakantie in een liedje te ‘vangen’. Een muziekstuk met een lekkere groove om het publiek aan het bewegen en dansen te krijgen. 

Beluister hier:

 

De mogelijkheden van Holiday!:

De basis van Holiday! is een slagwerkensemble, waarbij zelfs een klein ensemble de basis al kan uitvoeren. De bezetting is uit te breiden binnen een slagwerkgroep, maar ook aan te vullen met een 4-stemmig (jeugd)blaasorkest, spelenderwijsmuzikanten (beginners) én iedereen kan mee doen met shakers! Peter heeft ook nog enkele creatieve en educatieve tips bij de compositie:  

  1. de melodie is eenvoudig. Dit kan voor een van de slagwerkers een aanzet zijn om een melodisch slaginstrument te leren bespelen.
  2. de moeilijkheid van de partijen varieert: op elk niveau zou er een speelbare partij tussen moeten zitten. Ook de drie-stokkentechniek kan een startpunt zijn voor iemand om daarmee te beginnen; het zijn uiteindelijk maar een paar akkoorden die men in de vingers moet krijgen. Datzelfde geldt voor een paar lastiger, uitgeschreven drumfills.
  3. bij E is er een solo/battle-moment bij drums/bongos. De dirigent kan met signalen aangeven of de groove blijft doorlopen onder de solo, en dat men af en toe de break speelt en daarna weer blijft grooven (vandaar: ‘repeat ad lib.’) of uiteindelijk verder gaat in het liedje. 
  4. voor de shakers bij alle melodie-instrumenten: hier kunnen egg-shakers prima gebruikt worden, maar leuker nog is als de muzikanten ze zelf maken!
    De accenten op de ‘ne’s’ zijn ook geen toeval: altijd een leuke uitdaging! Als dat namelijk lukt, is het te gek voor de groove!
  5. bij het drumsolo-moment: als de drummer snel de snarenmat ‘uit’ kan zetten, is dat effect zeker te gebruiken bij E (bij de latin-drumgroove later moet die natuurlijk wel weer ‘aan’ gezet worden).

Download hier:

Partituur:

Partijen

 

terug naar alle liedjes