Er zijn vele muziekmethodes die worden gebruikt binnen het muziekonderwijs. Musidesk werkt samen met 123ZING en Eigen-wijs Digitaal.
123Zing
123ZING
Deze laagdrempelige digitale methode is voor groepsleerkrachten eenvoudig te gebruiken waardoor zij zelf muziekles kunnen geven aan groep 1-8. De liedjes en lessen van 123ZING zijn in een doorlopende leerlijn te volgen en voldoen aan het SLO leerplankader. Bij de methode worden schoolinstrumenten zoals boomwhackers en ritme-instrumenten gebruikt.
123ZING biedt lesmateriaal en indien gewenst hulp bij deskundigheidsbevordering.
Grotere, "echte" instrumenten uitproberen voor groep 5-8
Als uitbreiding op de muziekmethode is het vooral voor kinderen van groep 5-8 heel bijzonder om ook met wat grotere instrumenten kennis te maken. Dat kunnen pop-instrumenten zijn, zoals (bas)gitaar, keyboard, drum. Maar ook blaasinstrumenten zoals trombone, trompet, dwarsfluit et cetera of klassieke instrumenten zoals bijvoorbeeld viool en cello. Daar kunnen de meeste groepsleerkrachten wel wat hulp bij gebruiken. Muziekdocenten van een lokale muziekpartner zijn daar speciaal voor geschoold. Onder hun professionele begeleiding kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met diverse instrumenten en het samenspelen als orkest.
Eigen-wijs Digitaal
Eigen-wijs Digitaal is een complete digitale muziekmethode voor het digibord in de klas. Het bevat lessen voor alle groepen en een grote verzameling van de leukste kinderliederen voor de basisschool.
Eigen-wijs Digitaal bestaat uit:
- Muziek-wijs: 120 lessen voor alle groepen in een complete doorgaande leerlijn gebaseerd op het SLO- leerplankader. De lessen zijn afkomstig van de methode Moet je Doen maar zijn volledig vernieuwd met video’s en nieuwe muziek.
- Zing-wijs: ruim 500 liedjes en karaokeversies uit Eigen-wijs, Kleuter-wijs, Moet je doen en een schat aan nieuwe Engelse liedjes voor de Engelse taalles.
Klik hier voor meer informatie of download de flyer met informatie over de methode.
Andere muziekmethodes
Hoe weet je of een methode past binnen de school? Wat zijn de uitgangspunten van een methode? Kun je de methode in alle groepen gebruiken?
Om scholen op weg te helpen heeft het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst (LKCA) in samenwerking met SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) een aantal muziekmethoden beschreven.
Klik hier voor een overzicht.