Spelenderwijsorkest is een verzamelnaam voor opleidingsorkesten waarin kinderen ervaren hoe bijzonder het is om samen muziek te maken. Ze maken binnenschools kennis met muziek en maken vervolgens samen de eerste stap naar de buitenschoolse muziekprojecten, -verenigingen en -scholen.
De kracht van samenwerken
Muziek, en vooral zélf muziek maken, draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe sluit je aan bij de beleving van kinderen en laat je hen samenwerken? Hoe organiseer je optredens, hoe sluit dit aan bij muziekverenigingen en zorg je ervoor dat kinderen geboeid blijven?
Een Spelenderwijsorkest kan in verschillende stappen worden gerealiseerd:
- Kinderen van groep 5-8 gaan tijdens of direct na schooltijd samen spelen. Hierdoor maken ze kennis met diverse instrumenten; binnen een klein aantal lessen leren ze de eerste grondbeginselen van een instrument en ervaren het samenspelen als orkest.
- Dit kan een buitenschools vervolg krijgen, waarbij kinderen die zich verder willen ontwikkelen op een instrument, muzieklessen kunnen gaan volgen. Hier kan een samenwerking met een lokaal (jeugd)orkest worden aan gegaan.
- Er zijn ook voorbeelden mogelijk waar kinderen vanuit de eerste lessen binnen school een orkest vormen; dit schoolorkest kan worden aangevuld met kinderen die al buitenschools muziekles hebben.
Voor dit initiatief is er speciaal repertoire ontwikkeld dat aansluit op de lesmethode binnen het basisonderwijs. Laat je hier inspireren door de verschillende vormen van Spelenderwijsorkesten.
Voor de muziekvereniging
Voor de muziekvereniging
Voor muziekverenigingen is Spelenderwijsorkest een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij het muziekonderwijs. Zodra er contact is gezocht met de basisschool is het belangrijk om te weten met welke methode de school werkt. Er is speciaal repertoire ontwikkeld in samenwerking met 123ZING en Eigen- wijs Digitaal. Daarbij is er ook algemeen repertoire beschikbaar dat bij iedere muzieklesmethode past. Welke rol de muziekvereniging speelt, overlegt zij met de basisschool en andere partners. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals:
- Verzorgen van een instrumentencarrousel
- Het faciliteren van muziekinstrumenten
- Het samen starten van Spelenderwijsorkest op projectbasis*
- Ondersteuning bij de muzieklessen
- Aansluiten met een leerlingenorkest bij Spelenderwijsorkest.
- Spelenderwijsorkest een presentatie laten verzorgen tijdens een door jullie georganiseerd concert.
*Voorbeeld Spelenderwijsorkest
Hieronder wordt een samenwerking van een school met een harmonie uit de Liemers (Gelderland) beschreven:
Deelname door:
Kinderen uit groep 5-8 (vrijwillig)
Gegeven door:
Een muziekdocent en twee vrijwilligers van de muziekvereniging
Kan ook gegeven worden door twee verschillende muziekdocenten (afhankelijk van de specialisatie in instrumenten. Wel afwisselend per les)
Wat:
- 10 samenspellessen van 45 minuten
- Mét eindpresentatie samen met (jeugd)orkest van de vereniging na schooltijd
- Biedt een vervolg of korte cursus door de muziekvereniging aan, waarbij kinderen het instrument kunnen meenemen naar huis
- Keuze uit trompet/saxonette/fluit/slagwerk (houd de keuze beperkt)
Doel:
Kinderen kennis laten maken met muziek en laten ervaren hoe leuk samen muziek maken is.
Wanneer:
Aansluitend na schooltijd (kan ook onder schooltijd)
Kosten:
Docent (circa 60 euro per les), instrumenten, lesmateriaal.
Randvoorwaarden:
Maximaal 20/25 kinderen
Benodigheden:
- Eén lokaal
- Instrumenten (via muziekschool of je eigen vereniging)
- Lesmateriaal (of via de lokale muziekschool, -partner)
Mocht je meer informatie of advies willen over de mogelijkheden, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.
Voor het onderwijs
Voor het onderwijs
Voor basisscholen biedt Spelenderwijsorkest houvast om projectmatig met lokale muziekpartners te kunnen samenwerken in een samenspeelorkest. De invulling is naar eigen inzicht vorm te geven. Het aantal lessen, de instrumentkeuze, de (lokale muziek)docenten, de liedjes bepalen de partners het zelf.
Mocht je meer informatie of advies willen over de mogelijkheden, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.