Spelenderwijsorkest is een verzamelnaam voor opleidingsorkesten waarin kinderen ervaren hoe bijzonder het is om samen muziek te maken. Ze maken binnenschools kennis met muziek en maken vervolgens samen de eerste stap naar de buitenschoolse muziekprojecten, -verenigingen en -scholen. 

 220A 7962 banner 180 732 px breed

De kracht van samenwerken

Muziek, en vooral zélf muziek maken, draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe sluit je aan bij de beleving van kinderen en laat je hen samenwerken? Hoe organiseer je optredens, hoe sluit dit aan bij muziekverenigingen en zorg je ervoor dat kinderen geboeid blijven?

Een Spelenderwijsorkest kan in verschillende stappen worden gerealiseerd:

  • Kinderen van groep 5-8 gaan tijdens of direct na schooltijd samen spelen. Hierdoor maken ze kennis met diverse instrumenten; binnen een klein aantal lessen leren ze de eerste grondbeginselen van een instrument en ervaren het samenspelen als orkest. 
  • Dit kan een buitenschools vervolg krijgen, waarbij kinderen die zich verder willen ontwikkelen op een instrument, muzieklessen kunnen gaan volgen. Hier kan een samenwerking met een lokaal (jeugd)orkest worden aan gegaan.
  • Er zijn ook voorbeelden mogelijk waar kinderen vanuit de eerste lessen binnen school een orkest vormen; dit schoolorkest kan worden aangevuld met kinderen die al buitenschools muziekles hebben.

Voor dit initiatief is er speciaal repertoire ontwikkeld dat aansluit op de lesmethode binnen het basisonderwijs. Laat je hier inspireren door de verschillende vormen van Spelenderwijsorkesten.