Skip to main content

Nieuws

Hanzefestival: gaaf!

Wat hebben we een mooi weekend gehad in De Hanzehof!

Musidesk heeft dit jaar het Hanzefestival een nieuwe input gegeven. Deze vijfde editie gaf aanleiding tot goed nadenken over manieren waarop het festival zich kan onderscheiden van andere festivals én vooral ook manieren waarop de publieke belangstelling een stimulans kan krijgen.
We blijven constateren dat de amateur-blaasmuziek vooral een sector is waar mensen vooral de focus op zichzelf hebben en minder op de presentatie en performance van anderen. 

Toch blijven we het ook onze taak vinden om mensen in hun belangrijkste hobby bij elkaar te brengen en kruisbestuiving en wederzijdse interesse te motiveren.

Nieuwe input dit jaar: 

  • Deelnemers traden op via een lotingssysteem; hierdoor waren meerdere orkesten tegelijkertijd aanwezig en hadden de muzikanten meer dan voorheen de mogelijkheid om de optredens van hun collega-orkesten te bezoeken.
  • Het project ‘Kinderjury’: al sinds jaren een wens vanuit Musidesk om hier gestalte aan te geven. Adriënne Versteegen heeft zich hierin vastgebeten, met een super resultaat. Sven de Wit, Phileine Smit, Jasmijn Boerstoel en Annelore Lam hadden de middag van hun leven en de orkesten waren oprecht geïnteresseerd wat de kinderen van hun optreden vonden. (foto: Adriënne Versteegen  met Annelore, Jasmijn, Phileine en Sven)
    5518
  • Het werken met / vanuit een (regionaal) thema: de orkesten werden uitgedaagd om meer te doen met hun optreden dan alleen het zo goed mogelijk muzikaal uitvoeren van de gekozen composities. Hiervoor was een apart jurylid – Anton van Houten - aangetrokken, die zich bezig hield met de manier waarop orkesten zich presenteerden en de originaliteit van het optreden. Dit jurylid hield hierover na afloop een ‘briefing’ met alle orkestleden, terwijl het andere jurylid de dirigent bijpraatte over het muziekinhoudelijke deel van het optreden.

    Er is een prijs uitgereikt aan het orkest dat zich het best / meest origineel presenteerde. Deze prijs is toegekend aan het Twents Jeugd Harmonie Orkest en onder luid gejuich in ontvangst genomen! (foto: de voorzitters van TJHO en hun dirigent Kimmy Reef)

Compositieopdracht prijs

 

De feiten:

  • 15 deelnemende harmonie- en fanfareorkesten
  • 3 juryleden: Jos Pommer, Björn Bus, Anton van Houten
  • 4 enthousiaste kinderjuryleden
  • 10 vrijwilligers van Muziekvereniging St. Jan uit Kilder
  • 9 Musidesk-collega’s
  • 1 externe fotograaf: Francet van Mackelenberg
  • grote betrokkenheid en ondersteuning vanuit De Hanzehof
  • lessenaars en slagwerkinstrumentarium geleverd door Pustjens Percussion Products in Amsterdam
  • ruim 200 verkochte kaarten

Hoewel we nog volop aan het evalueren zijn, kunnen we al wel iets zeggen over de uitkomst van de nieuw ingeslagen wegen. Zo was er bijvoorbeeld gedurende het hele weekend een mooie publieke belangstelling, waar de deelnemers positief op reageerden. Veel orkesten hadden écht nagedacht over hun presentatie en de manier waarop ze het podium gebruikten.
Het meest opvallende resultaat van de nieuwe inbreng was de toegankelijkheid van het festival. Geen stijve protocollen, geen afstandelijke inbreng van een jury, maar écht contact over tips en trucs, die ook bij de muzikanten zelf herkenbaar waren of werden.  
Er zijn veel goede ideeën voor de toekomst aangedragen, niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor Musidesk in relatie tot de organisatie van een volgende keer. Wat ons weer inspireert om vernieuwend te werken en een impuls te geven aan het Hanzefestival.

En we hopen zeer dat die volgende keer er komt, in 2020!

‘Team Hanzefestival’: Bert Aalders, Joop Boerstoel, Yvonne Boxstart, Ria Kornet, Wout Ligterink, Miryam van Mierlo, Janneke Pijffers, Caroline Steinz, Adriënne Versteegen
(op de foto ontbreken Bert, Wout, Janneke en Caroline)

5759 2