Skip to main content

Nieuws

Fanfare bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed

'Door de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed hopen wij het fanfareorkest als specifieke orkestvorm met haar specifieke klankkleur te behouden voor de toekomst’, schrijft Jacob Dijkstra, beoefenaar van het immaterieel erfgoed Fanfareorkest.

 

Een fanfareorkest bestaat uit koperinstrumenten (zoals trompetten, trombones, hoorns, baritons/euphoniums, bassen, bugels, saxofoons) en slagwerk. De fanfareorkesten repeteren wekelijks onder leiding van gediplomeerde dirigenten en spelen zoveel mogelijk repertoire dat speciaal voor de orkesten is geschreven is. De voordracht is een samenwerking van de Stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON), Koninklijke Nederlands Muziek Organisatie (KNMO) en het Repertoire Informatie Centrum (RIC), de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK), de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BVOI) en Musidesk. De organisatie houdt het erfgoed teogankelijk. Zo worden bijvoorbeeld instrumenten in bruikleen gegeven, zodat niet iedereen een eigen instrument hoeft te kopen. 

'Door de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed hopen wij het fanfareorkest als specifieke orkestvorm met haar specifieke klankkleur te behouden voor de toekomst’, schrijft Jacob Dijkstra, beoefenaar van het immaterieel erfgoed Fanfareorkest. Net als Fanfareorkest kan ook Bijenhouden, Bloemencorso Bollenstreek, Drukkunst, Goors School- en Volksfeest en Stoelenmatten in Bakel worden bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat steeds opnieuw wordt vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen. Bij immaterieel erfgoed zijn het niet de erfgoedprofessionals, maar de beoefenaars die bepalen wat hun erfgoed is. De bijschrijving betekent dan ook niet dat professionals het erfgoed goedkeuren of dat UNESCO dit beschermt. Het betekent dat er een gemeenschap is, die zich verbonden voelt met het erfgoed en zich daarom actief inzet voor de borging (bescherming) ervan. Met de nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 190 vormen van erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.