Bladmuziek in Nederlandse bibliotheken wordt al ruim 20 jaar centraal aangeboden door de NBD/Biblion, sinds 1997 is dat in nauwe samenwerking (fifty-fifty basis) met Musidesk Rijnbrink.

pdfAanbieding landelijke dienstverlening bladmuziek

Veel bladmuziekcollecties staan onder druk. Het blijven aanbieden van nieuwe titels geeft deze collecties een belangrijke impuls. Tegelijkertijd wordt met catalogue sharing in de GGC een kwalitatieve basis gegeven die ook voor verbeterd ibl van betekenis is. Per 01-09-2016 is NBD/Biblion gestopt met deze dienstverlening. Musidesk kan de dienstverlening niet in de huidige vorm continueren maar wil wel de voortzetting in aangepaste (sobere) vorm aanbieden.

Wie zijn wij

Musidesk Rijnbrink is informatiespecialist op het brede vakgebied van de muziek. De dienstverlening richt zich met name op bibliotheken, muziekverenigingen, muziekscholen, ensembles en dirigenten. Niet alleen in Gelderland en Overijssel, maar in heel Nederland én daarbuiten. De expertise is bij Musidesk aanwezig deze nieuwe dienstverlening op te pakken. Hoge inkoopkortingen tot 40% worden verkregen bij grote dealers die praktisch alle muziekuitgeverijen vertegenwoordigen. Ook bieden zij aantrekkelijke digitale content (zoals covers, bladeren door partituren, geluidsvoorbeelden) die in de bibliotheekcatalogus gekoppeld kunnen worden. Een gunstig effect op het verbeteren/vergroten van de zichtbaarheid en titelverificatie.

Musidesk maakt zich naast een correcte invoer in de GGC volgens de huidige normering, ook sterk voor extra velden die specifiek voor muziektitels van belang zijn. Haar eigen titels zijn in de GGC geladen met een daarvoor extra ontworpen veld voor gedetailleerde bezettingsaanduiding. Hiermee is een voor muziektitels belangrijk verificatie aspect toegevoegd.

Hoe ziet de nieuwe centrale dienstverlening er uit

De startdatum is 1 januari 2017. De dienstverlening wordt telkens voor de periode van een kalenderjaar aangegaan. Er zijn geen abonnementskosten.

Musidesk zal kostendekkend moeten opereren. Een “doorstart” kan in de krimpende markt helaas niet goedkoper worden gerealiseerd dan de huidige dienstverlening door NBD & Musidesk, die immers al jaren verliesgevend is gebleken. Daar waar het kan zijn versoberingen ten opzichte van de voormalige NBD/Biblion opzet aangebracht. Op verzoek van een aantal PLUSbibliotheken is de afgelopen maanden onderzocht of in de nieuwe opzet toch nog een stroomlijning (single supplier) met NBD/Biblion kon worden ingepast. Helaas bleken proces- en transportaanpassingen te veel extra kosten met zich mee te brengen.

De aanschafinformatie komt te vervallen en wordt vervangen door centraal collectioneren aan de hand van vooraf met de participanten opgestelde collectieprofielen die regelmatig geëvalueerd en gemonitord worden. Jaarrlijks worden tenminste 500 titels aangeboden. Voor een realistisch haalbare dienstverlening moeten die in een gemiddelde oplage van minimaal twee exemplaren worden afgenomen.

Daarnaast worden de inwerkkosten optioneel: niets doen (geen kosten) of gestandaardiseerde basisverwerking. Aan de bibliotheek de keus.

Maandelijks worden de materialen via het landelijk transportsysteem van Distributie IBL voor een gunstige prijsstelling bij de deelnemende bibliotheken bezorgd.

Tarieven

Musidesk kan de acquisitie aan de hand van collectieprofielen, besteladministratie/ orderverwerking & uitlevering verzorgen voor een bedrag van € 11,50 per titel. Wij kunnen dit bedrag relatief laag houden aangezien wij de kortingspercentages (vastgesteld op gemiddeld € 6,00 per exemplaar) hierin hebben verdisconteerd.

De mogelijkheid van plastificeren, signatuuretiket, insteekhoekje voor losse partijen en het voorzien van een RFID-chip door Musidesk is aanwezig. De basisprijs voor deze gestandaardiseerde handelingen komt uit op € 4,50 per exemplaar.

De kosten voor het invoeren in PICA bedragen € 8,25 per exemplaar op basis dat van elke ingevoerde titel tenminste 2 exemplaren worden verkocht.

Alle kosten per exemplaar samengevat:

Boek (gemiddeld) € 20,00

Acquisitie/bestel € 11,50

Inwerken € 4,50*

PICA € 8,25**

---------------

Totaal € 44,25 ex btw

*Optioneel, boeken kunnen ook niet-ingewerkt geleverd worden. NBD/Biblion houdt de mogelijkheid open om, indien gewenst, bindwerk via hen te laten verlopen. Bibliotheken dienen hiervoor zelf contact op te nemen met NBD/Biblion.

**Aan de KB is een verzoek gedaan om de kosten voor metadatering (invoer PICA) voor hun rekening te nemen. Op dit moment ziet de KB geen mogelijkheden voor een bijdrage aan een landelijke dienstverlening rondom titelbeschrijving bladmuziek. Via andere kanalen probeert Musidesk deze kosten alsnog door derden gedekt te krijgen. Zodra dit het geval is vervallen de PICA kosten.

Aanmelding

Bibliotheken kunnen zich, liefst voor 15 oktober 2016, aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.musidesk.nl U ontvangt dan een aanmeldingsformulier (voor afname dienstverlening gedurende 2017) en een vragenlijst voor de vaststelling van het collectieprofiel. Ook voor vragen kunt u terecht op genoemd emailadres of telefoonnummer 088-1970306.
pdfCollectieprofiel Musidesk Centrale Dienstverlening Bladmuziek 

Wout Ligterink (teammanager Musidesk) & Anne Marie Roetgerink (collectiespecialist Musidesk)