Niemand zal ontkennen dat de keuze van het repertoire, dus welke muziek je speelt in een orkest, een heel belangrijke factor is. Maar het antwoord op de vraag: “Wat is in essentie goed repertoire?” is ingewikkeld. De keuze voor passend repertoire hangt samen met tal van andere factoren, zoals de bezetting, het niveau en het profiel van een orkest  en de visie van een dirigent.
Bovendien valt over smaak niet te twisten…of toch wel?

Op het Fanfare Repertoire Festival in Nunspeet, op 30 november 2019, is een start gemaakt met de Repertoirecommunity. Dit overleg gaf veel inspiratie voor mogelijke vervolgstappen voor het verbreden van repertoirekennis en -ervaring binnen en tussen verenigingen. De komende tijd zullen wij gebruiken om deze ideeën nader te onderzoeken en uit te werken. Maar nieuwe ideeën blijven welkom!

 Heb je interesse in het vergroten van je repertoirekennis? Of heb je ideeën voor het uitwisselen van kennis & ervaring over repertoire met andere muzikanten en/of andere orkesten? Of wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen van de repertoirecommunity? Meld je dan graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Achtergrond

De repertoire community is een initiatief van het Expertisenetwerk Amateurmuziek, waarin de organisaties LKCA, KNMO, Musidesk en WMC zich verenigd hebben. Zij hebben repertoire benoemd als een van de belangrijkste peilers onder de Nederlandse blaasmuziek. De opbouw van een repertoire community is een van de middelen om daaraan te werken.