Eerste trombonist van Phion en docent op diverse conservatoria.

Jilt Jansma is sinds 1992 eerste trombonist van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Hij heeft tegelijkertijd trombone Klassiek, trombone Jazz, tenor tuba èn schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium in Zwolle. Daarna heeft Jilt nog het Uitvoerend Musicus diploma klassiek behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij docent George Wiegel. Hij heeft zijn trombonestudie in het buitenland vervolgd bij o.a. Michel Becquet (Parijs/Lyon), Joseph Alessi (New York) en Christian Lindberg (Stockholm).

Jilt is op 6-jarige leeftijd op trompet begonnen in de fanfare waar zijn vader dirigent was. Na een paar jaar heeft hij de overstap naar de trombone gemaakt. In 1977 werd hij geselecteerd voor het Nationaal Jeugd Fanfare Korps o.l.v. Piebe Bakker. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio-BigBand "the Skymasters". Jilt heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid, Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame, etc.

Naast zijn functie bij Phion is Jilt als docent trombone (klassiek & Jazz) verbonden aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam en Arnhem/Zwolle. Als gastdocent gaf hij masterclasses op de conservatoria van o.a. Riga, Lyon, Gotenburg, Dresden, Manchester, Helsinki en Kopenhagen.

Ook op het gebied van de educatie is Jilt actief, hij heeft meegewerkt aan ongeveer 60 muziekboeken van uitgeverij de Haske en is auteur van de succesvolle methode voor blaasinstrumenten speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar: "Horen Lezen Spelen"

Jilt heeft speciaal voor docenten van de muziekschool een genre brede cursus over het onderwerp Improvisatie ontwikkeld. Via de stichting Kunst Factor uit Utrecht heeft Jilt deze cursus inmiddels op meer dan 40 muziekscholen door heel Nederland gegeven. Met KCG en EduArt-Gelderland is Jilt nauw betrokken bij het project "Muziek in de Klas" waarbij kinderen vanaf 2011 in de provincie Gelderland in groep 4, 5 & 6 van de basisschool onder schooltijd instrumentaal muziekles kunnen krijgen.