Ivo Kouwenhoven heeft zich na zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium  gespecialiseerd in het componeren voor en het dirigeren van jeugdorkesten.

Met zijn composities die wereldwijd gespeeld worden heeft hij heel wat jeugdige muzikanten enthousiast weten te maken voor blaasmuziek. Als componist is hij autodidact. Sinds 1997 is hij vaste componist voor Tierolff Muziekcentrale.

Op 4 september 1999 behaalde hij een record door met 207 blokfluiters zijn compositie ‘Blokfluit Rock’ te spelen. Dat leverde hem een notering op in het Guiness Book of Records. Mede hierdoor is de combinatie blokfluitgroep met (jeugd-)orkestbegeleiding een ware rage geworden.

In 2006 richtte hij zijn eigen muziekuitgeverij ‘Himalaya Music’ op. Deze uitgeverij richt zich op alles wat met kinderen en muziek te maken heeft. Ivo is een veelgevraagd gastdirigent voor jeugdplay-ins in Nederland, België en Italië. Ook geeft hij lezingen in Nederland en België over jeugdbeleid en ledenwervingen en heeft hij een boek geschreven: “Verder kijken dan de muzieknoot lang is”.  Zijn motto is: “geef jonge muzikanten de ruimte om zich muzikaal te ontwikkelen, ieder op zijn of haar niveau!”  

2018 Musidesk Rijnbrink