"Op 17 en 18 oktober gaat de Hanzehof in Zutphen weer open voor blaasmuziek: het Hanzefestival wordt in dat weekend voor de 6e keer gehouden.
Musidesk nodigt alle blaasorkesten van Nederland weer van harte uit om deel te nemen aan dit tweejaarlijks festival in één van de mooiste concertzalen van Oost-Nederland."

Zo startten we onze campagne in februari 2020. Het liep vol met aanmeldingen, vooral voor de zondag. Maar daarna veranderde alles, door COVID-19. We gingen helemaal los op het gekozen thema, om Ludwig van Beethoven dit jaar de aandacht te geven die hij verdient. 'Helemaal ondersteboven' zijn we wel, maar niet door Beethoven!
Hoewel: ook hij moest in zijn leven en werk dealen met sterke beperkingen. En hij heeft ons desondanks zoveel moois nagelaten dat juist deze componist misschien wel het beste thema is, voor deze onduidelijke tijd.

Musidesk doet er alles aan om het Hanzefestival door te laten gaan, om iedereen gelegenheid te geven weer samen te musiceren, waar dat heel lang onmogelijk is geweest. Hoe het festival er uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk; de kaders veranderen nog voortdurend. Een aantal deelnemers heeft zich inmiddels teruggetrokken; anderen blijven afwachten wat de mogelijkheden worden om tóch weer ergens naar toe te kunnen werken.
Eén ding staat al wel vast: het festival zal een ééndaags festival worden, alleen op zondag 18 oktober. 

Wij houden jullie op de hoogte! En daarom houden we onze originele tekst - hieronder -  nog even online!


HELEMAAL ONDERSTEBOVEN ... VAN BEETHOVEN!
“Ludwig van Beethoven is één van de grootste iconen van de klassieke muziek: een man die in een tijdperk van revolutie en maatschappelijke verandering de tijdgeest in zijn muziek wist te verklanken en daarmee een status vergelijkbaar met een hedendaags popidool verwierf. Tot op de dag van vandaag spreekt zijn muziek zodanig tot de verbeelding, dat het een politiek statement kan vormen.”
Bron: Geelvinck Muziek Musea
Er zijn bovendien stemmen die vertellen dat Beethoven in 1770 in Zutphen is geboren… 
Zou dát dan de reden zijn voor het ontstaan van de Buitensociëteit, in het begin van de 19e eeuw?

Beethoven als thema
Het is in elk geval wél de reden voor Musidesk om in dit Beethovenjaar deze tot de verbeelding sprekende componist centraal te stellen in het Hanzefestival. En als organisator is Musidesk ontzettend benieuwd op welke manier Ludwig van Beethoven een plaats krijgt in alle optredens. De deelnemers krijgen hierin alle vrijheid, net zoals de componist deze nam in zijn tijd. De blaasmuziek staat bol van initiatieven, ideeën en manieren om in de huidige maatschappij een rol te spelen; dus kom maar op met al dat moois!

Hoe werkt het Hanzefestival?

  • Jij en je orkest/vereniging staan centraal; je bent zelf van begin tot eind verantwoordelijk voor je optreden
  • Je neemt al je publiek en fans mee
  • Er is een deskundige jury aanwezig, die zowel muziekinhoudelijke als presentatie-elementen beoordeelt
  • De Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen is het toneel waar je optreedt
  • Musidesk organiseert het festival
  • Je kunt zelf aangeven op welke dag je wilt optreden; ook een voorkeursdagdeel kun je aangeven, maar dit kunnen we niet garanderen

Razend enthousiast geworden en geïnspireerd geraakt? Geef je mooie ideeën door aan Musidesk, projectleider Ria Kornet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Musidesk denkt graag mee, dus neem gerust contact op voor meer informatie!