OP 13 OKTOBER HEBBEN WE MOETEN BESLUITEN OM HET FESTIVAL TE ANNULEREN, VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONA-MAATREGELEN!

We startten onze wervingscampagne voor het Hanzefestival in februari 2020. Het liep vol met aanmeldingen, vooral voor de zondag. Maar daarna veranderde alles, door COVID-19. We gingen helemaal los op het gekozen thema "Helemaal ondersteboven...van Beethoven", om Ludwig van Beethoven dit jaar de aandacht te geven die hij verdient. Door Covid-19 werden we wel 'helemaal ondersteboven', maar niet door Beethoven! 

Hoewel: ook híj moest in zijn leven en werk dealen met sterke beperkingen. En hij heeft ons desondanks zoveel moois nagelaten dat juist deze componist misschien wel het beste thema is, voor deze onduidelijke tijd. Toch hebben we ervoor gekozen om dit thema wat los te laten, en om vooral in het Hanzefestival groepen de kans te bieden om op te treden, en weer ergens naar toe te werken. En binnen deze beperkingen vinden we veel nieuwe mogelijkheden en kansen.
Om toch iets gemeenschappelijks te creëren, hebben we gekozen voor een compositie, die aansluit bij de huidige tijd én bovendien in gevarieerde bezettingen kan worden uitgevoerd.

Covidium
Componist Jan Bosveld componeerde tijdens de corona-periode in het voorjaar een werk dat hij instrumenteerde voor diverse bezettingen. Een kansrijke manier om om te gaan met de beperkingen van de ruimte, binnen de 1,5 / 2 meter grenzen voor (blaas)orkesten. Musidesk stelt daarom dit werk centraal bij het Hanzefestival. We vragen alle deelnemers om het in hun programma op te nemen en uit te voeren. Het werk wordt gratis aan de deelnemers ter beschikking gesteld. Na het festival zal het werk ook gratis beschikbaar zijn voor andere orkesten en ensembles. Ben je er nieuwsgierig naar? Dan kun je tijdens het Hanzefestival een aantal variaties van het werk komen beluisteren! Jan is zelf ook aanwezig tijdens het festival, dus misschien kunnen we hem wel strikken voor een workshop over zijn werk :-) 

Mogelijkheden
Musidesk doet er alles aan om het Hanzefestival door te laten gaan, om iedereen gelegenheid te geven weer samen te musiceren, waar dat heel lang onmogelijk is geweest. Hoe het festival er uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk; de kaders veranderen nog voortdurend. Een aantal deelnemers heeft zich inmiddels teruggetrokken; anderen wagen de sprong in het ongewisse, en weer anderen grijpen deze kans aan om iets te komen doen waar ze tot nu toe geen podium voor hadden. 
Eén ding staat al wel vast: het festival zal een ééndaags festival worden, alleen op zondag 18 oktober. En nog meer dan voorheen zal het een bonte mengeling van creatieve optredens worden.

Wij houden jullie op de hoogte! 

Hoe werkt het Hanzefestival?

  • Jij en je orkest/vereniging staan centraal; je bent zelf van begin tot eind verantwoordelijk voor je optreden
  • Je neemt al je publiek en fans mee - uiteraard binnen de geldende regels van het RIVM en KNMO
  • Je toont ook interesse in de optredens van andere orkesten en ensembles; je bent er tóch
  • Er is een deskundige jury aanwezig, die zowel muziekinhoudelijke als presentatie-elementen beoordeelt
  • De Hanzehof in Zutphen is het toneel waar je optreedt
  • Covidium maakt deel uit van je programma (niet verplicht, maar wel geadviseerd)
  • Musidesk organiseert het festival

Razend enthousiast geworden en geïnspireerd geraakt? Geef je mooie ideeën door aan Musidesk, projectleider Ria Kornet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Musidesk denkt graag mee, dus neem gerust contact op voor meer informatie!
De inschrijving is inmiddels gesloten, maar ideeën blijven welkom.