Het Hanzefestival gaat in 2020 voor het eerst werken met een 'centrale compositie'. Vanwege Covid-19 hebben veel verenigingen in het voorjaar niet kunnen repeteren en ook nu is het nog bijna nergens mogelijk om met een groot orkest een concert voor te bereiden. Reden voor Jan Bosveld om een compositie te maken die kan worden uitgevoerd in gevarieerde bezettingsvormen.
Jan schrijft zelf over zijn compositie:

"Covidium is een compositie voor diverse ensembles en kwam tot stand in de tijd dat het coronavirus ons leven lam legde. De titel van het werk is uiteraard een verwijzing naar het coronavirus Covid-19. 
Zoals in zoveel sectoren in onze samenleving werd het ook in de blaasmuziek letterlijk en figuurlijk stil. Medio juni 2020 gingen de repetities voorzichtig weer van start. De anderhalve meter afstand tussen de muzikanten maakten het repeteren in kleine bezetting noodzakelijk. Om deze ensembles in diverse bezettingen toch nieuwe muziek te kunnen laten spelen werd Covidium geschreven.
De compositie, met een lengte van 9.30 minuten, valt uiteen in vier delen die de verschillende aspecten van de coronacrisus verklanken.


De dreiging
In de inleiding van het werk hoort men de dreiging van een nieuw virus dat nog ver lijkt. Men ligt er nog niet wakker van want 'het zal zo'n vaart niet lopen'. 

De besmetting
Als het virus sneller dan verwacht Europa bereikt neemt het aantal besmette mensen met de dag exponentieel toe. In de muziek is dat te horen door een toename van de dichtheid van noten en verderop een acceleratie van de cadans en een toename van de klanksterkte.

De gevolgen 
Nederland gaat in een intelligente lock-down. We worden teruggeworpen op onszelf en betreuren de duizenden slachtoffers. Het is crisis.

De versoepelingen
Als de grootste piek in het aantal doden, ziekenhuis- en IC-opnames achter de rug is komen er periodiek versoepelingen van de crisis-maatregelen. Kortom, het leven komt weer langzaam op gang."

De compositie is gratis beschikbaar voor alle deelnemers aan het festival, en ze worden van harte uitgenodigd om het werk daar in première te brengen. Na 18 oktober zal Covidium voor iedereen gratis downloadable zijn vanaf de Musidesk website. Wil je het dan gaan spelen? Dan nodigen we je van harte uit om de vele uitvoeringen te komen beluisteren op 18 oktober, ter inspiratie!

Kijk voor meer informatie over Covidium en over Jan Bosveld op zijn website.