Vanwege Covid-19 hebben veel verenigingen in het voorjaar niet kunnen repeteren en ook nu is het nog niet mogelijk om met een groot orkest een concert voor te bereiden. Reden voor Jan Bosveld om een compositie te maken die kan worden uitgevoerd in gevarieerde bezettingsvormen.
Jan schrijft zelf over zijn compositie:

"Covidium is een compositie voor diverse ensembles en kwam tot stand in de tijd dat het coronavirus ons leven lam legde. De titel van het werk is uiteraard een verwijzing naar het coronavirus Covid-19. 
Zoals in zoveel sectoren in onze samenleving werd het ook in de blaasmuziek letterlijk en figuurlijk stil. Medio juni 2020 gingen de repetities voorzichtig weer van start. De anderhalve meter afstand tussen de muzikanten maakten het repeteren in kleine bezetting noodzakelijk. Om deze ensembles in diverse bezettingen toch nieuwe muziek te kunnen laten spelen werd Covidium geschreven.
De compositie, met een lengte van 9.30 minuten, valt uiteen in vier delen die de verschillende aspecten van de coronacrisus verklanken.


De dreiging
In de inleiding van het werk hoort men de dreiging van een nieuw virus dat nog ver lijkt. Men ligt er nog niet wakker van want 'het zal zo'n vaart niet lopen'. 

De besmetting
Als het virus sneller dan verwacht Europa bereikt neemt het aantal besmette mensen met de dag exponentieel toe. In de muziek is dat te horen door een toename van de dichtheid van noten en verderop een acceleratie van de cadans en een toename van de klanksterkte.

De gevolgen 
Nederland gaat in een intelligente lock-down. We worden teruggeworpen op onszelf en betreuren de duizenden slachtoffers. Het is crisis.

De versoepelingen
Als de grootste piek in het aantal doden, ziekenhuis- en IC-opnames achter de rug is komen er periodiek versoepelingen van de crisis-maatregelen. Kortom, het leven komt weer langzaam op gang."

De compositie is gratis beschikbaar en zou voor het eerst worden uitgevoerd door de deelnemers aan het Hanzefestival, op 18 oktober 2020. Helaas kon dit festival niet doorgaan.
Heb je een mooie opname van Covidium gemaakt? Laat het ons weten; we zijn benieuwd!

Download hier de verschillende versies:

pdfKopersextet partijen
pdfKopersextet Partituur

pdfKlarinetkwartet / -ensemble partijen
pdfKlarinetkwartet/-ensemble partituur

pdfSaxofoonkwartet/ -ensemble partijen
pdfSaxofoonkwartet/-ensemble partituur

pdfHoutensemble partijen
pdfHoutensemble partituur

pdfStrijkkwartet partijen
pdfStrijkkwartet partituur

Kijk voor meer informatie over Covidium en over Jan Bosveld op zijn website.