Skip to main content

Repertoire

Rapa Nui - Alex Poelman

Alex Poelman componeerde Rapa Nui in opdracht van Musidesk Rijnbrink, als centrale compositie voor het Hanzefestival Overijssel 2023. Op 14 oktober werd het in het Parkgebouw in Rijssen door alle deelnemers uitgevoerd.

Rapa Nui, ook bekend als Paaseiland, is een klein eiland ver van de kust van Chili; het is één van de meest geïsoleerde bewoonde eilanden van de wereld. Naast de oorspronkelijke bewoners wordt het eiland "bewoond" door de Moai. De Moai zijn metershoge beelden gemaakt van vulkanisch gesteente en ze worden gezien als de voorvaderen van de bewoners. Vooral de manier waarop de beelden rond 1200 na Christus over het hele eiland verspreid zijn (vermoedelijk staand, soort van lopend) spreekt erg tot de verbeelding. 

Op het eiland zijn dansen, muziek en alle andere vormen van cultuur erg belangrijk en door de isolatie is er een enorme rijkdom van originele Rapa Nui invloeden bewaard gebleven. Het eiland ademt kunst. Maar om bijvoorbeeld pianoles te krijgen is een kunst; pas in 2004 arriveerde de eerste piano op het eiland! 

Poelman heeft in deze compositie de traditionele muziek van het eiland verwerkt, maar ook de constructie en verplaatsing van de Moai. Voor de traditionele muziek heeft hij contact gelegd met (ex)inwoners van het eiland zelf, o.a. van de muziekschool, en uiteraard via het internet. 

Partituur

 

Partijen

Demo en opname