Vanaf januari 2022 kun je een deel van onze collectie bladmuziek digitaal lenen. Dit bieden we aan via een nieuwe applicatie: e-Musidesk.

Logo e-Musidesk

Met Gemak Legaal

Met deze dienstverlening staat gemak voorop. De bibliothecaris zoekt een muziekwerk in de catalogus zoals dat nu al gaat. Vanuit de catalogus word je dan doorgestuurd naar e-Musidesk en daar kun je de gewenste leenperiode aangeven. e-Musidesk zorgt voor de verspreiding van dit werk naar alle leden van je vereniging. Daarvoor maken de leden een account aan. Op deze manier verspreiden we de digitale bladmuziek legaal. Natuurlijk behoud je deze bladmuziek binnen je eigen vereniging. Zie ook het artikel in het tijdschrift Klankwijzer van december 2020. De eerste twee jaar vallen onder de pilotperiode, waarin Musidesk samen met de aangesloten uitgeverijen bekijkt hoe het loopt. Ook de input van de verenigingen is hiervoor van belang.

Hoe werkt e-Musidesk?

e-Musidesk is een nieuw platform, speciaal gemaakt om het lenen van digitale bladmuziek door orkesten mogelijk te maken. Als bibliothecaris van een vereniging kun je hierin een muziekwerk lenen. Dit doe je door het betreffende muziekwerk in de catalogus van Musidesk op te zoeken en te kiezen voor
“Digitaal lenen via e-Musidesk - KLIK HIER”
De bibliothecaris kan dan aangeven wanneer de leenperiode start en stopt en zorgt er hierbij voor dat alle repetities en concerten voor dit muziekwerk binnen deze leenperiode vallen.

Elke muzikant van de vereniging maakt zelf een account aan in e-Musidesk en meldt zich bij zijn of haar vereniging (en orkest). Als de bladmuziek voor de muzikant klaar staat, krijgt deze een e-mail. De muzikant kan dan inloggen in e-Musidesk en zelf de bladmuziek downloaden en printen. Na afloop van de leenperiode verdwijnt de downloadmogelijkheid uit e-Musidesk. De muzikant gooit alle (gedownloade) bladmuziek weg (zowel digitaal als op papier).

pdfHandleiding voor Muzikanten   
 
pdfHandleiding Bibliothecaris    

Lees ook het Uitleenreglement (e-)Musidesk 

Kan een muzikant zich dan bij elke vereniging aanmelden en daar de bladmuziek zien? Nee, dat kan niet, want de bibliothecaris geeft een muzikant toestemming binnen e-Musidesk bij een vereniging te horen, bij welk orkest binnen de vereniging en ook van welke sectie de muzikant de bladmuziek kan downloaden.

De bibliothecaris van een vereniging hoeft dus alleen het muziekwerk klaar te zetten voor een bepaalde periode. e-Musidesk zorgt dan voor de verspreiding van alle bladmuziek aan de muzikanten die bij deze vereniging horen. Met gemak en legaal, dus!

Wil je alles eens op je gemak bekijken en voor je zien? Bekijk dan het demonstratiefilmpje!

Aanmelding

Op dit moment kan je je aanmelden als belangstellende voor e-Musidesk door een  mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je krijgt dan (via de bibliothecaris van je vereniging) een bericht zodra de inschrijving voor e-Musidesk open gaat en op welke manier je je daarvoor kunt aanmelden.

Vragen

De meest gestelde vragen hebben we hier voor je verzameld. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Achtergrond

Deze dienst is tot stand gekomen door Musidesk in samenwerking met een aantal uitgeverijen. Dit met steun van Stichting Pica en subsidie van de provincie Overijssel.