Sinds januari 2022 kun je een deel van onze collectie bladmuziek digitaal lenen. Dit bieden we aan via een nieuwe applicatie: e-Musidesk.  

Met Gemak Legaal

Met deze dienstverlening staat gemak voorop. Als bibliothecaris hoef je alleen nog maar een muziekwerk te reserveren door het aangeven van de gewenste leenperiode. e-Musidesk zorgt vervolgens voor de verspreiding van dit werk naar alle leden van je vereniging. Op deze manier verspreiden we de digitale bladmuziek legaal. Natuurlijk behoud je deze bladmuziek binnen je eigen vereniging. Zie ook de artikelen in het tijdschrift Klankwijzer van december 2020 en december 2021. De eerste twee jaar vallen onder de pilotperiode, waarin Musidesk samen met de aangesloten uitgeverijen bekijkt hoe het loopt. Ook de input van de verenigingen is hiervoor van belang.

Hoe werkt e-Musidesk?

Als bibliothecaris van een vereniging kun je binnen e-Musidesk een muziekwerk digitaal lenen. Dit doe je door het betreffende muziekwerk in de catalogus van Musidesk op te zoeken en eerst te klikken op de blauwe knop [Meer Informatie] en dan op de blauwe knop [Toegang Digitaal]. Je wordt dan naar e-Musidesk doorgestuurd en je logt in als bibliothecaris.
De bibliothecaris kan dan aangeven wanneer de leenperiode start en stopt en zorgt er hierbij voor dat alle repetities en concerten voor dit muziekwerk binnen deze leenperiode vallen.

Elke muzikant van de vereniging maakt zelf een account aan in e-Musidesk en meldt zich bij zijn of haar vereniging (en orkest). Als de bladmuziek voor de muzikant klaar staat, krijgt deze een e-mail. De muzikant kan dan inloggen in e-Musidesk en zelf de bladmuziek downloaden en printen. Na afloop van de leenperiode verdwijnt de downloadmogelijkheid uit e-Musidesk. De muzikant gooit alle (gedownloade) bladmuziek weg (zowel digitaal als op papier).

Handleiding Muzikant  Handleiding Bibliothecaris

Lees ook het Uitleenreglement (e-)Musidesk 

Kan een muzikant zich dan bij elke vereniging aanmelden en daar de bladmuziek zien? Nee, dat kan niet, want de bibliothecaris geeft een muzikant toestemming binnen e-Musidesk bij een vereniging te horen, bij welk orkest binnen de vereniging en ook van welke sectie de muzikant de bladmuziek kan downloaden.

De bibliothecaris van een vereniging hoeft dus alleen het muziekwerk klaar te zetten voor een bepaalde periode. e-Musidesk zorgt dan voor de verspreiding van alle bladmuziek aan de muzikanten die bij deze vereniging horen. Met gemak en legaal, dus!

Wil je alles eens op je gemak bekijken en voor je zien? Bekijk dan het demonstratiefilmpje!

Catalogus

In de online catalogus kun je onder de knop 'digitaal' alle werken vinden die digitaal te leen zijn.

Aanmelding

Je kunt je vereniging voor e-Musidesk aanmelden via het aanmeldformulier, dan krijg je een mail met de startinformatie.

Vragen

De meest gestelde vragen hebben we hier voor je verzameld. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Achtergrond

Deze dienst is tot stand gekomen door Musidesk in samenwerking met een aantal uitgeverijen. Dit met steun van Stichting Pica en subsidie van de provincie Overijssel.