Hoe meld ik mijn vereniging aan voor e-Musidesk?

Op dit moment kan je je aanmelden als belangstellende voor e-Musidesk, door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Je krijgt dan (via de bibliothecaris van je vereniging) een bericht zodra de inschrijving voor e-Musidesk open gaat en op welke manier je je daarvoor kunt aanmelden.

e-Musidesk en AVG:  is er een verwerkersovereenkomst nodig tussen Musidesk en een muziekvereniging?

Musidesk biedt via e-Musidesk een dienstverlening aan met betrekking tot digitale bladmuziek. (Leden van) muziekverenigingen kunnen van deze dienst gebruik maken. Musidesk verzamelt in e-Musidesk gegevens van de betrokken verenigingen; in het systeem wordt voor twee typen gebruikers een account aangemaakt:

  • De bibliothecarissen van de verenigingen (accountgegevens worden verstrekt door Musidesk);
  • De leden van de verenigingen die gebruik maken van (digitale) bladmuziek (zij maken zelf een account aan).

Zowel de verenigingen als de individuele leden zijn gebruikers van het systeem. Musidesk is degene die deze gegevens verwerkt en heeft dus de rol van verwerkingsverantwoordelijke. Er is verder geen andere partij die in opdracht van de verwerkingsverantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt. Er is dus geen sprake van een verwerker.
Omdat het hier gaat om persoonsgegevens van de leden, is hier verder wel de AVG van toepassing. Dit betekent dat er een grondslag moet zijn voor het (mogen) verzamelen en opslaan van deze gegevens. Deze grondslag is hier: noodzakelijkheid voor het uitvoeren van een overeenkomst: AVG Artikel 6, lid 1b.

Verder is van belang dat Musidesk de rechten van betrokkenen respecteert (recht tot inzage, correctie, vergetelheid etc.). Dit wordt geregeld via het privacy-statement van Musidesk. De leden van een vereniging, oftewel gebruikers van het systeem, worden - bij het aanmaken van hun account - erop gewezen dat ze het privacy-statement van Musidesk gelezen moeten hebben en daarmee akkoord moeten zijn.
Het privacy-statement van Musidesk is hier te vinden. Verder geldt dat we binnen e-Musidesk zo min mogelijk persoonsgegevens verzamelen. Alleen voornaam, achternaam, e-mailadres voor het verzenden van notificaties en de login-gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord).

Wat kost het lenen via e-Musidesk?

Het abonnementsgeld voor Musidesk is ook van toepassing op het digitaal uitlenen.
Naast het abonnementsgeld wordt per geleend muziekwerk een leentarief betaald. De minimale leenperiode is 3 maanden. Het leentarief wordt per dag afgerekend, zodat na de eerste 3 maanden de leenperiode flexibel kan worden ingesteld.
Er zijn drie tarief-categorieën:

  • A: € 0,10 per dag
  • B: € 0,08 per dag
  • C: € 0,06 per dag

Alle genoemde tarieven zijn exclusief BTW.

Welke werken zijn digitaal beschikbaar?

Bij de openstelling van e-Musidesk starten we met 400 werken. Musidesk verkrijgt per werk een licentie van de betreffende uitgeverij om dit digitaal van e-Musidesk beschikbaar te stellen. Alleen werken waarvan deze uitgeverij zelf de rechten heeft om het digitaal te kunnen uitleveren, kunnen hiervoor aan Musidesk worden geleverd. Dit betekent dat alleen werken uit het Publiek Domein en originele blaasmuziek hiervoor in aanmerking komen.

De beschikbare hoeveelheid werken hangt ook af van de belangstelling van de verenigingen voor digitaal lenen. Dus hoe meer belangstelling, hoe meer mogelijkheden voor uitbreiding van de digitale catalogus.
Een ander belangrijk punt hierin is, dat geen van de via e-Musidesk beschikbare werken op welke wijze dan ook in het illegale circuit terecht komt. Indien dit wél gebeurt, valt het vertrouwen onder e-Musidesk weg en is uitbreiding kansloos.
Lees hiervoor ook het artikel in de Klankwijzer (december 2020).
Musidesk spant zich in om de verbinding te leggen tussen verenigingen en uitgeverijen en op die wijze een goede aanbod van digitaal uitleenbare bladmuziek te faciliteren.

Krijg ik als bibliothecaris alle partijen zodat ik deze kan doorsturen aan mijn verenigingsleden?

Nee, dit is met e-Musidesk niet nodig. Elk verenigingslid en ook alle invallers maken zelf een account aan binnen e-Musidesk. e-Musidesk zorgt dan ook voor de verspreiding van de bladmuziek aan al je orkestleden. Daar heb je als bibliothecaris geen omkijken meer naar.