Repertoire in the Pocket - hoofdstukpagina template
Op deze pagina vind je alle informatie die hoort bij hoofdstuk 2 'Partituur lezen en instrumentenkennis'.
[HK: we kiezen als overzichtspagina voor de hoofdstukken de blokken zoals op de pagina Jeugdrepertoire.]
Hand-outs en notitiebladen
---
[HK: eventueel maken we hier Phocadownloads van, dan zou het er zo uitzien]
---
[HK: eventueel maken we hier Phocadownloads van, dan zou het er zo uitzien]
---
[HK: eventueel maken we hier Phocadownloads van, dan zou het er zo uitzien]


Verdieping en verder lezen
Voor de geïnteresseerde amateurmuzikant is het volgende boek een goede start om meer te weten te komen over instrumenten, partituren en de uitvoering van muziektheoretische figuren. Dit boek is praktisch, overzichtelijk, beknopt en toch compleet.
Op deze website van het orkest Philharmonia uit Londen, vind je basisinformatie over instrumenten. En daarnaast ook meer specifieke kennis zoals stukje geschiedenis en natuurkundige kenmerken zoals buislengte en frequentiebereik.
In deze video geeft Alan Belkin uitleg over orkestratie. Hij gebruikt steeds eenzelfde melodie voor verschillende ensemble-samenstellingen. Je hoort dan wat wel en niet goed werkt.
- Duur: 5:01 min.
Het YouTubekanaal Orchestration Online bevat veel informatie over orkestreren.
De volgende filmpjes uit dit kanaal geven uitleg over textuur, balans en functie (vorm).
Textuur
- Duur: 12:43 min.
Balans
- Duur: 12:47 min.
Functie
- Duur: 7:52 min.
Deze video geeft uitleg over transponerende instrumenten. Het behandelt instrumenten in C, octaverende instrumenten en transpositie van en naar bes en es.
- Duur: 4:43 min.
Deze video geeft een mooie hack over hoe je kunt onthouden of je omhoog om omlaag moet transponeren van spelend naar klinkend.
- Duur: 5:36 min.
Deze video geeft een complete uitleg over transponerende instrumenten. Er is tijd om zelf te oefenen en de uitleg is alleen visueel.
- Duur: 13:29 min.
Deze video geeft uitleg over de opbouw van een partituur.
- Duur: 4:30 min.
Op het YouTubekanaal van Anthony O'Toole vind je partituuranalyses of -studies van muziek voor blaasorkesten. Hij heeft de partituren getransponeerd naar C en samengevat naar enkele notenbalken zodat die veel overzichtelijker zijn.
Op het YouTubekanaal van Bartje Bartmans vind je symfonische werken. Hij heeft de volledige partituur bij opnames gezet van het concertgebouworkest.
Deze film van Michael Barry over "How To Classical Score Study From The Perspective of A Film Composer" geeft een uitgebreide uitleg over hoe partituren te lezen en te bestuderen. Deze film gaat in op samenklanken, context en meer.
- Duur: 24:04 min.
Op Conductit.eu vind je meerdere pagina's over partituurstudies, zoals deze over Band Scores.
