Ga naar hoofdinhoud

Uncategorised

Toekomstkijk!

Is jouw vereniging klaar voor de toekomst? Wat vraagt die toekomst van jullie? Wat doen jullie al goed? Wat kan beter? Toekomstkijk helpt je die vragen te beantwoorden. Geen glazen bol, wél tien concrete thema’s om jullie vereniging te toetsen. En om actiepunten te bedenken. Benieuwd geworden? Vraag dan direct een Toekomstkijkgesprek aan!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is een Toekomstkijkgesprek?

Toekomstkijk is een groepsgesprek met verschillende betrokkenen bij jouw vereniging, elk met een eigen blik op de vereniging. Zo krijg je een goed beeld van jouw club. Een gespreksleider begeleidt het gesprek, aan de hand van tien thema’s, of indicatoren. Denk aan ‘Kwaliteit en ontwikkeling’, ‘Organisatiekracht’ en ‘Financiering’. Jullie bespreken wat goed gaat en waar jullie uitdagingen liggen. Na afloop weet je of jullie goed voorbereid zijn op de toekomst. En waar jullie aan kunnen werken.

  • Wat levert Toekomstkijk je op?

    • Een goede basis voor een duurzame toekomst van jouw vereniging.
    • Inzicht in uitdagingen en kansen voor groei.
    • Kennis over hoe mensen, van binnen én van buiten, jullie vereniging zien.
    • Verrassende ideeën door vanuit verschillende kanten te kijken.
    • Input voor concrete actiepunten of voor plannen op de lange termijn, zoals een nieuw beleidsplan of een nieuw strategie.
  • Wat krijg je?

    • Een inspirerende avond met een gespreksleider die alle deelnemers de ruimte geeft om hun mening te geven over de belangrijke onderwerpen die aan bod komen.
    • Ingevulde Toekomstkijk-bladen, voor een visuele samenvatting van de bijeenkomst.
    • Advies van de gespreksleider op basis van waardevolle inzichten en ervaringen van andere verenigingen. En eventueel een doorverwijzing, voor een vervolg.
    • De optie om het eerste gesprek aan te vullen met een tweede bijeenkomst: een brainstorm over mogelijke acties.
  • Wat heb je nodig voor Toekomstkijk?

    • Een diverse werkgroep van 3 tot 8 personen. Denk aan bestuursleden, spelende leden, iemand uit jullie vaste publiek, ouders van jeugdleden, oud-leden. Tip: vraag verschillende mensen, met echt verschillende ‘rollen’.
    • Een actieve en open houding: hoe meer input vanuit de groep, hoe rijker de uitkomsten zullen zijn.
    • Een geschikte locatie, bijvoorbeeld bij jullie repetitielocatie of bij iemand thuis.
  • Handige informatie

    • Groepsgrootte: 3-8 personen
    • Duur: 2 tot 2,5 uur
    • Kosten: €30,-
    • Locatie: van jullie keuze
  • Vragen?

    Twijfel je welke aanpak het beste bij jullie past? Geen zorgen! We denken graag met je mee. Neem contact op voor persoonlijk advies en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Verder lezen

    Toekomstkijk is ontwikkeld door onze collega’s van Kunstloc Brabant. Meer informatie vind je op hun Toekomstkijk-pagina.


Traject: 'het hart van de vereniging'

Waarom besta je, als vereniging? Wat is voor jullie écht belangrijk? Grote vragen, die jullie jezelf misschien niet zomaar stellen. Toch helpen ze je om keuzes te maken, kansen te pakken en uitdagingen aan te gaan. Zeker als de mensen van jouw vereniging deze vragen samen beantwoorden en samen echt voelen waar het voor jullie om gaat: het hart van jouw vereniging. Met hulp van buitenaf, in een traject op maat voor jullie situatie. 

Bekijk

Lees meer …Toekomstkijk!

Toegankelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat iedereen onze online informatie gemakkelijk kan bekijken en gebruiken. Daarom werken wij actief aan de digitale toegankelijkheid van onze website.

Huidige status

Status toegankelijkheidslabel van Musidesk. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Bekijk het Toegankelijkheidsonderzoek van musidesk.nl

Contact

Heb je moeite met het vinden van informatie? Of loopt je tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Neem dan gerust contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden, zodat je toegang hebt tot alle informatie.

Wat kun je van ons verwachten?

  • Binnen 5 werkdagen krijg je een ontvangstbevestiging.
  • We informeren je over de voortgang en de uitkomst.
  • Binnen 3 weken is je verzoek afgehandeld.

Handhavingsprocedure

Ben je niet tevreden met de manier waarop je klacht is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd? Dan kun je contact opnemen met de Nationale Ombudsman.

Lees meer …Toegankelijkheid

Repertoire in the Pocket - hoofdstukpagina template

Op deze pagina vind je alle informatie die hoort bij hoofdstuk 2 'Partituur lezen en instrumentenkennis'.
[HK: we kiezen als overzichtspagina voor de hoofdstukken de blokken zoals op de pagina Jeugdrepertoire.]

Hand-outs en notitiebladen

Verdieping en verder lezen

  • BOEK - Der Orchester Dirigent

    Voor de geïnteresseerde amateurmuzikant is het volgende boek een goede start om meer te weten te komen over instrumenten, partituren en de uitvoering van muziektheoretische figuren. Dit boek is praktisch, overzichtelijk, beknopt en toch compleet.

    Bekijk boek in Musidesk-catalogus

  • WEBSITE - Instrumentenkennis

    Op deze website van het orkest Philharmonia uit Londen, vind je basisinformatie over instrumenten. En daarnaast ook meer specifieke kennis zoals stukje geschiedenis en natuurkundige kenmerken zoals buislengte en frequentiebereik.

    Naar Philharmonia London

  • VIDEO - Orkestratie

    In deze video geeft Alan Belkin uitleg over orkestratie. Hij gebruikt steeds eenzelfde melodie voor verschillende ensemble-samenstellingen. Je hoort dan wat wel en niet goed werkt.

    - Duur: 5:01 min.


    Het YouTubekanaal Orchestration Online bevat veel informatie over orkestreren.

    De volgende filmpjes uit dit kanaal geven uitleg over textuur, balans en functie (vorm).

    Textuur

    - Duur: 12:43 min.

    Balans

    - Duur: 12:47 min.

    Functie

    - Duur: 7:52 min.

  • VIDEO - Transponerende instrumenten

    Deze video geeft uitleg over transponerende instrumenten. Het behandelt instrumenten in C, octaverende instrumenten en transpositie van en naar bes en es.
    - Duur: 4:43 min.

    Deze video geeft een mooie hack over hoe je kunt onthouden of je omhoog om omlaag moet transponeren van spelend naar klinkend.
    - Duur: 5:36 min.

    Deze video geeft een complete uitleg over transponerende instrumenten. Er is tijd om zelf te oefenen en de uitleg is alleen visueel.
    - Duur: 13:29 min.

  • VIDEO - Partituurstudies

    Deze video geeft uitleg over de opbouw van een partituur.
    - Duur: 4:30 min.

    Op het YouTubekanaal van Anthony O'Toole vind je partituuranalyses of -studies van muziek voor blaasorkesten. Hij heeft de partituren getransponeerd naar C en samengevat naar enkele notenbalken zodat die veel overzichtelijker zijn.

    Op het YouTubekanaal van Bartje Bartmans vind je symfonische werken. Hij heeft de volledige partituur bij opnames gezet van het concertgebouworkest.

    Deze film van Michael Barry over "How To Classical Score Study From The Perspective of A Film Composer" geeft een uitgebreide uitleg over hoe partituren te lezen en te bestuderen. Deze film gaat in op samenklanken, context en meer.
    - Duur: 24:04 min.

  • WEBSITE - Partituurstudies

    Op Conductit.eu vind je meerdere pagina's over partituurstudies, zoals deze over Band Scores.

    Naar ConductIT

Lees meer …Repertoire in the Pocket - hoofdstukpagina template

Mars

Mars -13,85NB, 174,2OL is op het eerste oog en gehoor wellicht een ongewoon werk, gecomponeerd door Ruud Roelofsen. Het bevat een scala aan geluiden en technieken die vaak als geluidseffecten worden gebruikt om iets concreets te verklanken en zo het muzikale verhaal te versterken. In dit werk staan die geluiden juist op de voorgrond.

De titel Mars -13,85NB, 174,2OL verwijst naar een inslagkrater op planeet Mars die is vernoemd naar de stad waar het Hanzefestival in 2024 plaatsvond; Zutphen.

De twee hoofdelementen die je in het stuk terug kan vinden zijn de wind op Mars en de inslag van de krater in gefragmenteerde vorm. Anders gezegd gaat Mars-13,85NB, 174,2OL over omgevingsgeluiden op deze planeet en de op handen zijnde spanning en het cataclysme van een galactische inslag.

Één van de inspiratiebronnen tijdens het componeren was de collectie opnames die gemaakt zijn door NASA’s Mars Rover Perseverance.

Ruud Roelofsen componeerde dit werk in opdracht van Musidesk Rijnbrink, als centrale compositie voor het Hanzefestival Gelderland, op 19 oktober 2024.

Beluister Mars

Beluister Mars

Download


Ben je op zoek naar meer inspiratie? Neem dan een kijkje op e-Musidesk en ontdek ons uitgebreide aanbod!

Ga naar e-Musidesk

  • Hoe werkt e-Musidesk

    Via e-Musidesk krijg je 24/7 direct toegang tot alle digitale composities in de catalogus. Is je vereniging lid van Musidesk? Dan heb je gratis toegang tot e-Musidesk. Het enige wat je hoeft te doen, is je vereniging aanmelden in e-Musidesk, en dan wijst het zich vanzelf. Kom je er niet uit? We helpen je graag! Neem gerust contact met ons op.

    Lees over e-Musidesk

  • Hoe meld ik mijn vereniging aan

    Is jouw vereniging al lid van Musidesk? Om toegang te krijgen tot e-Musidesk, moet je jouw vereniging eerst aanmelden. Je krijgt daarna direct een e-mail met alle informatie die je nodig hebt.

    Aanmelden

Lees meer …Mars

Partituuruitleen

Musidesk heeft naast complete orkest- en ensemblesets een omvangrijke partituurcollectie, waaruit iedereen kan lenen. De partituren vind je in onze online catalogus . Zit er iets voor je bij? Dan vraag je de partituur aan via het online aanvraagformulier.

De HaFaBra-catalogus bevat honderden titels: vooral voor harmonie en fanfare en enkele voor brassband. Van de directiepartijen en partituren hebben wij meerdere exemplaren beschikbaar. We lenen ze uit tegen een vergoeding en onder bepaalde voorwaarden. Daarover lees je verderop meer. Kun je een titel niet vinden? Neem dan contact met ons op, of doe direct een aanschafverzoek. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.

Veel mensen vragen partituren aan voor de jurering bij concoursen, wedstrijden en festivals. Denk aan regionale festivals, georganiseerd door plaatselijke muziekverenigingen, bondsconcoursen en landelijke wedstrijden. Ook studenten en/of dirigenten lenen regelmatig partituren om die goed te bestuderen.

Direct naar partituren aanvragen

  • Kosten

    De tarieven voor onze partituuruitleen staan vast en gelden voor alle niveaus.

    • Leden van Musidesk betalen € 7,50 per partituur.
    • Gastleners betalen € 12,50 per partituur.

    De lener betaalt ook de verzendkosten. Je mag partituren ook afhalen bij ons in Deventer.

    Let op: we versturen geleende partituren naar een opgegeven adres. Ze gaan niet mee met onze normale lijndienst naar bibliotheken.

    Lees meer

  • Uitleentermijn en verzending

    De uitleentermijn voor partituren is zes weken. 

    Wil je partituren reserveren voor deelname aan een festival of concours op een specifieke datum? Dan kun je dit al ruim van tevoren doen. Geef je wensen aan in het opmerkingenveld van het aanvraagformulier.

    Een voorbeeld: je vraagt al in juni je partituren aan voor een evenement in oktober. Zodra wij ze in huis hebben, reserveren we ze voor je en lenen we ze later aan je uit.

    Reserveer je partituren voor een concours of festival? Dan versturen we de partituren twee weken voor de concours- of festivaldatum. Tenzij we andere afspraken maken. In overleg verzenden we de partituren rechtstreeks naar het evenement, als de organisatie hiermee akkoord is.

    Binnen twee weken na de aangegeven concours- of festivaldatum moet je de partituren retour sturen. Lukt dit niet, of wil je andere afspraken maken? Geef dit dan aan in het aanvraagformulier.

    Je kunt de uitleentermijn van partituren niet verlengen. Is de leenperiode verstreken voordat we de partituren retour hebben ontvangen, brengen we vervangingskosten in rekening.

    Lees meer

  • Vervangingskosten

    Voor het vervangen van ontbrekende, onherstelbaar verontreinigde of beschadigde partituren brengen we kosten in rekening.

    Voor het vervangen van een partituur rekenen we de aanschafkosten, plus € 20,- inwerkkosten.

    Voor het opschonen van potloodaantekeningen in de partituren brengen we € 65,- per uur in rekening (in eenheden van vijftien minuten).

  • Overname van partituren

    Heb je zelf partituren aangeschaft voor een concours- of festivaldeelname? Dan neemt Musidesk die na afloop graag belangeloos van je over. Aan giften kunnen geen rechten worden ontleend.

    Wil je liever een vergoeding ontvangen? Dan beoordelen wij het materiaal eerst. De pagina's moeten in ieder geval onbeschreven en ongestempeld te zijn. Keuren we de partituren goed, dan vergoeden we maximaal 50% van de aankoopprijs.

Meer weten?

We helpen je graag

  • Miryam

  • Maarten

088 - 1970306
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer …Partituuruitleen

Hanzefestival Overijssel

 

  • Datum

    zaterdag 11 oktober 2025

  • Locatie

    Stadsgehoorzaal Kampen

  • Informatie

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
    tel: 06-51997161


Hanzefestival 2025

Het Hanzefestival 2025 komt eraan! Dit unieke evenement biedt blaasorkesten van alle niveaus de kans om hun muzikaliteit en creativiteit te laten stralen in een sfeervolle en inspirerende omgeving. Doe mee en beleef een dag vol muziek, plezier en verbinding!

Voor wie?

Het Hanzefestival is bedoeld voor blaasorkesten van alle niveaus die willen genieten van een podium waar samen musiceren, presentatie en inspiratie centraal staan.

Programma

Het Hanzefestival vindt plaats op zaterdag 11 oktober 2025 inTheater Stadsgehoorzaal in Kampen.

Het programma bestaat uit twee blokken:

  • Een ochtendprogramma en een middagprogramma. Hou dus lekker de hele dag vrij!
  • Elk blok biedt ruimte aan drie orkesten, waarbij we er vanuit gaan dat je luistert naar de andere optredens. 
  • Ieder orkest krijgt 25-35 minuten speeltijd.

Er is dit jaar geen specifiek thema, maar 2025 is wel het jaar van de vrijheid. We vatten dit letterlijk op: je hebt de volledige vrijheid om je programma naar eigen inzicht in te vullen.
Let op: het festival is niet bedoeld als voorbereiding voor concoursen.

Inmiddels hebben 6 orkesten zich aangemeld, dus de inschrijving is gesloten. 

Deelnemers

De volgende orkesten hebben zich aangemeld:

  • Muziekvereniging 'Nooit Gedacht' - Windesheim 
  • Harmonieorkest Twente - Enschede 
  • Muziekvereniging 'Oefening Baart Kunst'- Well 
  • PAUZE
  • Fanfare en Slagwerkgroep 'Antonius' - Vragender 
  • Harmonie Vorden 
  • Muziekvereniging 'Eendracht'- Aalten 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Musidesk organiseert het Hanzefestival 2025 samen met de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen

Lees meer …Hanzefestival Overijssel

HRFSTWND Zomerorkest Nederland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Sit amet consectetur adipiscing elit ut aliquam. Vitae congue mauris rhoncus aenean vel. Sit amet risus nullam eget felis. Placerat orci nulla pellentesque dignissim enim sit amet. Odio tempor orci dapibus ultrices in iaculis nunc. In nibh mauris cursus mattis molestie a iaculis at. Eget est lorem ipsum dolor sit.

Meer over HRFSTWND

Lees meer …HRFSTWND Zomerorkest Nederland

Voorwaarden lidmaatschap e-Musidesk

Op e-Musidesk kunnen onze leden de bladmuziekcollectie van Musidesk digitaal lenen. Toegang tot e-Musidesk hoort bij het Regulier Lidmaatschap. Hiervoor hoef je geen extra abonnementsgeld te betalen. 

Naast de contributie van je reguliere abonnement, betaal je per geleend muziekwerk een leentarief. De minimale leenperiode is 3 maanden. Het leentarief rekenen je per dag af. Zo kun je na de eerste 3 maanden de leenperiode flexibel instellen. Het leentarief geldt per geleend muziekwerk, per dag, per vereniging.

Er zijn drie tarief-categorieën:

  • A: € 0,10 per dag
  • B: € 0,08 per dag
  • C: € 0,06 per dag
  • D: geen leenkosten

Alle genoemde tarieven gelden voor 2025 en zijn exclusief 9% BTW

Een rekenvoorbeeld
Voor categorie A betekent dit dat het lenen van een muziekwerk voor je vereniging ongeveer 18 euro kost bij een leenduur van een half jaar, voor categorie B ongeveer 14,5 euro en voor categorie C ongeveer 11 euro.

DIRECT naar E-MUSIDESK

Lees meer …Voorwaarden lidmaatschap e-Musidesk

Voorwaarden lidmaatschap projectorkest

Projectorkesten kunnen een lidmaatschap afsluiten via een speciale constructie binnen het regulier lidmaatschap. Het gaat om orkesten met een projectmatig karakter qua bezetting en organisatie.

Er zijn maximaal 2 projecten per jaar en de muzikanten in het projectorkest zijn geen lid van het orkest.

Voor projectorkesten brengen we geen jaarlijkse contributie in rekening, maar alleen leengeld voor de geleende orkestwerken.

Aanvragen voor een projectlidmaatschap worden beoordeeld door Musidesk.

Uitleentermijn en -kosten

Per uitgeleend muziekwerk brengen we de volgende kosten in rekening:
3 maanden: € 25 ,-
6 maanden: € 40,-
9 maanden: € 55,-
Per project geef je ons de concertdata en gewenste leentermijn door. We nemen hierbij een termijn van 2 weken na afloop van het project in acht om de muziekwerken te retourneren.

Het is ook mogelijk om werken uit de digitale bibliotheek e-Musidesk te lenen. De tarieven hiervoor zijn anders dan die voor fysieke muziekwerken; je vindt ze bij de voorwaarden e-Musidesk. De minimale leentermijn van digitale muziekwerken is 3 maanden.

Overige voorwaarden
Informatie over vervangingskosten, catalogus, leengelden en aanvullende zaken vind je op de pagina over het regulier lidmaatschap.

N.B. alle genoemde bedragen gelden voor 2025 en zijn exclusief  9% BTW

Lees meer …Voorwaarden lidmaatschap projectorkest

Voorwaarden persoonlijk lidmaatschap

Een persoonlijk lidmaatschap bij Musidesk is voor studenten, dirigenten, muziekdocenten en muziekbeoefenaars. Daarmee leen je partituren, bladmuziek, cd's en dvd's, muziekliteratuur en instrumentale ensemblewerken.

Contributiemodel

  • De contributie is € 25,- per jaar.
  • Het leengeld is € 7,50 voor partituren en € 2,- voor cd's/dvd's, bladmuziek en literatuur per uitlening. Voor aanvragen uit externe collecties gelden soms afwijkende tarieven.
  • Bij een verlenging betaal je het tarief van een nieuwe uitlening.
  • Portokosten zijn voor rekening van de lener.
  • Als je je vóór 1 juli aanmeldt, betaal je het volledige contributiebedrag. Asls je je na 1 juli aanmeldt, halveren we dat bedrag. 
  • Van partituren kun je slechts één exemplaar per titel lenen.
  • Overige media als cd's, dubbel-cd's, muziek-dvd's, muziekliteratuur en bladmuziek/songbooks kun je  onbeperkt lenen.

Collectie

De collectie bevat zo'n 60.000 items zoals bladmuziek, cd’s, muziekdvd’s en muziekliteratuur. En ruim 8.000 partituren. Deze vind je allemaal op onze locatie in Deventer.

Als een werk nog niet in de Musideskcollectie is, kun je als lid een aanschafverzoek doen. Een adviseur beeordeelt het verzoek en zoekt eventueel in andere collecties naar beschikbaarheid.

N.B. Binnen dit lidmaatschap is het lenen van orkestsets uitgesloten!

Uitleentermijn

De uitleentermijn van partituren, cd’s, bladmuziek en literatuur bedraagt 6 weken.

Bij verlenging of overschrijding van deze termijn wordt het exemplaar opnieuw voor 6 weken uitgeleend tegen hetzelfde leentarief. Verlengen is niet mogelijk wanneer het materiaal door een andere lener is gereserveerd.

Vervangingskosten

Voor het vervangen van ontbrekende, onherstelbaar verontreinigde of beschadigde materialen brengen we de volgende bedragen in rekening:

  • Per losse partij € 15,-
  • Per partituur commerciële kosten + € 20,-inwerkkosten
  • Voor het opschonen van potloodaantekeningen in de partijen € 65,- per uur (in eenheden van 15 minuten).

Dagelijks kijken we bij Musidesk zo’n 1000 partijen na; niet alle aantekeningen merken we op.

Check bij ontvangst of het materiaal compleet en schoon is. Onrechtmatigheden kun je melden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Leengelden

Stichting Leenrecht stelt o.a. de muziekbibliotheken, zoals Musidesk, verplicht om leenrechtvergoeding voor de uitleen van bladmuziek te betalen. Musidesk draagt hiervoor aan stichting Leenrecht het verschuldigde bedrag per geleend werk af. Dat varieert per werk.

Het recht van openbaarmaking valt niet onder de afdracht van leengeld. De Musidesk-leden dienen hiervoor een overeenkomst met BUMA Stemra af te sluiten. Koepelorganisaties zoals KNMO en Koornetwerk Nederland bieden collectieve overeenkomsten aan de bij hen aangesloten verenigingen.

Titels op zicht

Stichting Leenrecht registreert elke uitlening. Ook als jouw vereniging de werken alleen maar wil doorspelen. Een verzoek voor een andere regeling honoreerde Stichting Leenrecht niet.

Op onze locatie in Musidesk kun je als verenigingen of dirigenten partituren, al dan niet met geluidsfragmenten, inzien. Zodat je een weloverwogen keuze maakt. Je bent van harte welkom!

Musidesk heeft geen winstoogmerk. We gebruiken de financiële middelen vanuit contributie- en leengelden alleen gebruikt om onze dienstverlening te blijven doen.

N.B. alle genoemde bedragen gelden voor 2025 en zijn exclusief 9% BTW

Direct aanmelden

Lees meer …Voorwaarden persoonlijk lidmaatschap